Tuin winterklaar maken

7 tips om jouw tuin de winter te laten overleven

Leuk of niet, de zomer is definitief voorbij. Het is voorlopig regen, wind, grijze luchten en lagere temperaturen wat de klok slaat. En dat betekent dat we ons leven weer veel vaker binnenshuis zullen doorbrengen. Maar als je een tuin hebt moet er nog wel wat gebeuren voordat je er volgend voorjaar weer volop van kunt genieten.

1. Tuinmeubilair

Heb je een tuin of balkon? Dan is het de hoogste tijd om je buitenmeubilair, parasols, barbecues en vuurkorven te beschermen tegen vocht en kou. Sla alles binnen op zodat je het volgend voorjaar weer probleemloos kunt neerzetten en gebruiken

2. Planten

Onze winters mogen dan niet meer zo streng zijn als vroeger, sommige tuinplanten overleven een paar nachtjes vorst toch niet. Gebruik daarom windbreekgaas, vliesdoek, rietmatten, plastic of noppenfolie om vorstgevoelige wintergroene planten tegen de ergste kou en wind te beschermen.
Dat geldt ook voor planten die in een pot of kuip groeien. Zet deze als het even kan in huis, de schuur of de garage. Staan er gieters en potten in de tuin, zet deze dan op z’n kop zodat er geen water in kan blijven staan, want dan kunnen ze stuk vriezen.

3. Bladeren

Niet iedereen vindt een flinke laag bladeren in de tuin mooi, maar het vormt een prima beschermende deken tegen de vorst en het is goed voor het bodemleven daaronder. Hark het blad dus wel van het gazon en het terras maar breng het naar de borders in plaats van het in de groencontainer te dumpen.

4. Water

Voordat het echt gaat vriezen is het verstandig dat je alle waterleidingen in de tuin afsluit. Laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen bovendien ook helemaal leeglopen om schade door uitzettend ijs te voorkomen. Sla losse sproeiers binnen droog op.

5. Gazon

Maai het gazon nog één keer in de herfst. Alleen als het heel zacht weer blijft, kan het nodig zijn om aan het begin van de winter nog eens te maaien. Maar houd het gras liever wat te lang dan te kort. Verwijder al het gemaaide gras en het afgevallen blad van het gazon, anders kan het geel worden wegens te weinig licht. Breng het blad naar de borders, dat is prima isolatiemateriaal voor de bodem.

Koolmees in wintertuin

6. Vogels

We doen het gelukkig steeds vaker, onze vogels helpen de winter door te komen. Er is dan ook vogelvoer verkrijgbaar in alle soorten maten: zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten en pinda’s (geen zoute!). Ook broodkorsten en appels zijn zo weg. Vergeet niet om ook wat op de grond te strooien, bepaalde vogelsoorten mijden de voedertafel of kunnen niet aan een vetbol hangen.

7. Snoeien

Zolang het niet vriest, kun je prima snoeien in de winterperiode. Dat gaat ook een stuk makkelijker zonder blad aan boom of struik. Snoei berken, kastanjes, esdoorns, walnoten en druivenstruiken als ze nog in blad staan, om het ‘bloeden’ van de snoeiwonden te voorkomen. Veel andere struik- en boomsoorten kun je natuurlijk ook gewoon in het voorjaar snoeien.

Geen ruimte om op te slaan?

Wat doe je als je schuur, berging of zolder onvoldoende ruimte bieden om je fraaie tuinmeubilair, mooie plantenpotten of tuingereedschap netjes op te kunnen slaan? Bij Salland Storage Deventer, Duiven en Zutphen beschikken we over uitstekende én betaalbare opslagmogelijkheden. Je kunt bij ons al opslagruimte huren vanaf 3,5 m². En je kunt er ook nog eens 24/7 bij. Parkeren voor je eigen opslagbox is op onze ruim opgezette en uitstekend beveiligde buitenterreinen ook geen enkel probleem.