Skimateriaal huren of kopen? Wat is wijsheid?

Het wintersportseizoen is inmiddels in volle gang. Menigeen kijkt er naar uit: in de buitenlucht op ski’s of snowboard door de sneeuw naar beneden suizen en tussen de middag genieten van bratwurst of een bord spaghetti. Na de middag mag de apresski natuurlijk niet ontbreken.

skimateiaal kopen of huren

Toch heeft wintersport, naast een terugreis per gipsvlucht voor de pechvogels onder ons, ook praktische minpunten. Denk hierbij aan alle spullen die je mee neemt. Die nemen behoorlijk wat ruimte in beslag en dan hebben we het nog niet over de dakkoffer die tussen de vakanties door ook ergens moet worden gestald. Niet alleen onderweg naar je bestemming, maar ook de rest van het jaar moet je je spullen bewaren. Wat is in dat kader wijsheid? Ook qua kosten? Je skimateriaal kopen of toch liever huren? We zetten de voor- en nadelen van deze twee opties voor je op een rij

Skimateriaal huren

Ga je voor het eerst op wintersport en heb je nog geen idee of je het leuk vindt? Je kunt alles huren. Van kleding, tot ski’s of snowboard. Als je alles huurt, kost dat je ongeveer €50 tot €70 per dag. Als wintersport niet jouw ding blijkt, dan heb je in ieder geval niet geïnvesteerd in dure kleding. De meeste mensen kiezen voor het huren van ski’s of snowboard en bijbehorende schoenen. Het voordeel hiervan is dat je elk jaar beschikt over het nieuwste materiaal. De prijzen verschillen wel per gebied. Het tweede grote voordeel van materiaal huren is dat je het niet hoeft te vervoeren en niet de rest van het jaar moet opslaan. Het nadeel van materiaal huren is dat met name schoenen al wat voorgevormd kunnen zijn door vorige gebruikers. Het tweede nadeel is dat je altijd moet afwachten wat beschikbaar is en of je schoenen niet worden geleverd inclusief zweetvoetenlucht van de vorige gebruikers.

Skimateriaal kopen

Het aanschaffen van een skiset is een flinke investering, maar als je er zeker van bent dat je jaarlijks op wintersport gaat is het zeker de moeite waard om te kijken of aanschaf voor jou loont. Je verdient die investering binnen een paar jaar terug en je materiaal is volledig op jouw lichaam en wensen afgesteld. Wel zo fijn! Het nadeel kan zijn dat je het zelf mee moet nemen. Je hebt dus genoeg ruimte in je auto nodig. Heb je die ruimte niet, dan komen er nog kosten bij voor het huren of kopen van een dakkoffer of sneeuwkettingen. Ook de rest van het jaar zul je die spullen moeten opslaan op zolder of in een self storage box.

Wat is wijsheid?

Dat hangt voornamelijk van je budget af en of je elk jaar op wintersport gaat. In dat laatste geval is kopen voor de lange termijn zeker aan te raden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een middenweg. Je eigen kleding, helm en schoenen kopen en de rest van je materiaal huren. Daarmee heb je het beste uit twee werelden en houd je ook ruimte over op zolder en in de self storage box. Dat kun je mooi gebruiken voor het opbergen van bijvoorbeeld je zomer- of winterbanden, als motoropslag of voor je tuinmeubels.