Flexibele prijzen voor opslagruimte of niet

In het hotelwezen of vliegwereld is het zeer gebruikelijk dat prijzen mee variëren met vraag en aanbod. In de markt van de verhuur van opslagruimte is dit wat minder. Uitgezonderd een aanbieder van opslagruimte met Amerikaanse roots die aan het eind van een kwartaal zijn verkoopdoelen nog moet halen. Zij gaan dan ineens stunten met goedkope opslagruimte (lees: normale prijzen vragen).

Normaliter zijn prijzen voor de huur van opslagruimte vrij stabiel. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de verhuur van busjes of aanhangers.

Dit is best vreemd. Hoewel wij over onze bezetting geen klachten hebben, fluctueert het aantal aanvragen jaarlijks wel. Er zijn een aantal vaste keren per jaar pieken in de aanvragen, doorgaans van die typische weken dat iedereen goedkope opslagruimte in Deventer nodig lijkt te hebben. Bij de verhuur van bedrijfsruimte en kantoorruimte in Deventer is dit een ander verhaal. Deze behoefte bestaat vooral tijdens het tweede en vierde kwartaal van een kalenderjaar.

Is het ethisch verantwoord om de prijzen van opslagruimtes mee te laten veren met de vraag? In het vliegtuig vraagt de klant zich niet tot nauwelijks af wat de buurman voor het ticket heeft betaald. Zou dit voor het huren van goedkope opslagruimte ook niet moeten gelden? Met flexibele huurprijzen voor opslagruimte zouden we de budgetgerichte huurder de mogelijkheid geven om op een luw moment in te stappen. Hierdoor spreiden we het aantal reserveringen waardoor door omstandigheden niet flexibele huurders een grotere kans op beschikbaarheid hebben op hun vaste datum.

Aan de andere kant; hoe bedien je een klant die een maand ervoor een prijsopgave voor ruimteverhuur heeft ontvangen en nu niet meer deze prijs in zijn offerte ontvangt? Is dit in de verhuur van opslagruimte, of in de algemene ruimteverhuur, geaccepteerd, zoals dit wel het geval is in andere branches?

Zou de acceptatie van een dergelijke prijsstructuur voor het huren van opslagruimte in een stad als Arnhem, Apeldoorn of Zwolle meer worden geaccepteerd dan in een kleinere stad als Deventer? Of is de mentaliteit in betreffende steden hetzelfde gestemd? Hierin zal de krapte op de woningmarkt in een stad als Arnhem zeker meespelen. Dit is in Deventer minder het geval, hoewel de doorlooptijden van het huizenaanbod hier ook goed zijn te noemen.

Hoewel er voor- en tegenargumenten zijn, is deze prijsstructuur voor ons dus het overwegen waard. Uw mening hoor ik graag. U kunt mij bereiken via [email protected] of 0570-629231.