Aandachtspunten bij het (tijdelijk) verhuren van je huis

Steeds meer mensen doen het: hun (vakantie)huis verhuren tijdens de zomerperiode. Met name door de opkomst van het wereldwijd bekende Airbnb is dit steeds populairder aan het worden. Want laten we eerlijk zijn: hoe fijn is het om meteen je vakantie terug te kunnen verdienen terwijl je zelf op een strandbedje een cocktail ligt te drinken? Dat wil toch iedereen? Toch komt er best wat kijken bij het verhuren van je huis. We zetten wat zaken voor je op een rijtje.

huis tijdelijk

De hypotheekverstrekker of de woningbouwvereniging

Heb je een eigen woning? In dat geval moet je officieel toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker en als je in een appartement woont ook aan de Vereniging van Eigenaren om je huis te mogen verhuren. Maar als je met vakantie gaat en je zusje komt op je kat passen, moet het dan ook? Als je alleen een kamer wilt verhuren is dit overigens vaak wel toegestaan. Het is dan ook een goed idee om je hypotheekadviseur om advies te vragen als je overweegt je woning te verhuren. Hij of zij kan dan met je kijken naar de mogelijkheden. Er zijn zelfs banken die hier een speciale hypotheek voor aanbieden.

Heb je een sociale huurwoning dan is het niet toegestaan om je huis te verhuren. In de vrije sector zul je ook toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Maar ook hiervoor geldt hetzelfde als bij een koopwoning. Aan jou de keus of je dit risico wilt nemen.

Zorg dat je huis opgeruimd en schoon is

Als je op je vakantieadres aankomt wil je natuurlijk niet de haren in het doucheputje en het stof op de kasten vinden. Zorg er daarom voor dat je huis netjes is. Verhuursites maken gebruik van reviews die twee kanten op werken, dus jij kunt zien hoe huurders beoordeeld worden, maar zij kunnen jou ook beoordelen. Heb je wat tips voor een grote schoonmaak nodig? Kijk dan eens hier. Haal je meest persoonlijke spullen uit je huis. Zorg dat je bezoekers niet bij je administratie en sieraden kunnen komen bijvoorbeeld. Heb je ongemerkt toch best veel van dat soort zaken? Bekijk dan of het interessant is op een opslagbox te huren. Je kunt dan 24/7 over je spullen beschikken, maar het is niet toegankelijk voor je huurders. Als je in je huis de ruimte hebt kun je er ook voor kiezen om een trapkast of kleine kamer op slot te doen, zodat die niet toegankelijk is voor huurders.

Aantrekkelijke foto’s

Klinkt een beetje als een open deur he?! Toch zijn goede foto’s heel belangrijk. Het is namelijk de eerste indruk die potentiële huurders van jouw huis krijgen. Spreekt het ze niet aan dan zullen ze al snel doorklikken naar een andere woning. Let wel op dat je foto’s overeenkomen met de werkelijkheid, want voor een huurder is er maar weinig teleurstellender dan de werkelijkheid die niet overeenkomt met de foto’s.

Verzekering

Als je een koopwoning hebt dan zul je een opstalverzekering hebben. En hopelijk heb je, net als bewoner van een huurhuis, ook een inboedelverzekering. Check bij je verzekeraar of je een meldplicht hebt. Helaas gaat je premie dan in sommige gevallen omhoog. Ook zijn er verzekeraars die net als sommige banken geen toestemming geven. Meld je het niet, houd er dan rekening mee dan je eventuele schade niet (volledig) vergoed krijgt.

Belastingdienst

Leuker kunnen we het niet maken… Wat veel mensen niet weten is dat je in veel gevallen over je huurinkomsten belasting moet betalen als je je woning via Airbnb verhuurt. Voor een normale huizenbezitter die zijn eigen woning verhuurt is dit soms zelfs 70%. Er is ook hier een verschil voor huurders en huizenbezitters. Wil je er meer over weten? Lees dan eens dit artikel.

Alles bij elkaar zijn er dus best wat zaken om rekening mee te houden als je je huis wilt klaarmaken voor verhuur. Denk er dus goed over na of dit het je waard is.